VEEL GESTELDE VRAGEN M.B.T. KOU

We krijgen in het voorjaar en in het najaar veel vragen over de temperatuur tijdens het maken van een Tandemsprong. De meeste mensen weten namelijk dat de temperatuur op afspringhoogte vaak een stuk lager ligt dan op de grond. Deze vragen horen we het meest:

  • Is het dan niet heel erg koud daar boven?
  • Wat moet ik aan?
  • Waarom adviseren jullie dunne handschoenen i.p.v. dikke handschoenen?
  • Waarom raden jullIe aan om nóg een trui aan te trekken?
  • Is wat ik nu draag goed of moet ik nog een extra laagje aantrekken?

 

Stuk voor stuk goede vragen, die we hier proberen te beantwoorden. En geen zorgen, je komt echt niet als een ijsklontje naar beneden.

Elke 1000ft boven zeeniveau wordt het 2 graden Celsius kouder

VUISTREGEL

Nu zijn er complexe berekeningen op los te laten over hoe koud het is op je afspringhoogte, maar voor je gemak kun je het beste de volgende vuistregel hanteren: “elke 1.000ft boven zeeniveau wordt het 2 graden celcius kouder“.

HET IS ‘BOVEN’ dus KOUD

Als we de vuistregel gebruiken betekent dit dat het op 9.000ft ongeveer 18 graden Celsius kouder is dan op de grond en op 13.000ft zelfs 26 graden Celsius kouder. Hier kun je je gelukkig goed voor aankleden.

Deze temperatuur tref je aan op je afspringhoogte en ben je binnen een halve- tot een hele minuut (afhankelijk van de hoogte van de sprong) weer uit. Je kunt het vergelijken met het lopen door een vriescel. Daar voel je ook niet direct de kou als je er niet te lang in blijft staan. Gelukkig heb je tijdens het springen ook een goede dosis adrenaline door je lichaam gieren. Hierdoor voel je nog minder van de kou.

Sinds de Coronapandemie springt iedereen bij ons in zijn/haar eigen kleding. Er zijn op locatie geen springpakken meer beschikbaar voor tandempassagiers. Belangrijk dus om de juiste kleren aan te trekken en/ of mee te nemen op je springdag in het voor- of najaar.

tegen kou kun je je kleden

Maar wat raden wij dan aan? Draag je kleding in meerdere laagjes.

Let er wel op dat er niet te veel haakjes of loszittende onderdelen aan je outfit zitten, daar kun je niet mee springen om te voorkomen dat er iets aan zou kunnen blijven haken.

Hier wat practische tips over hoe je te kleden op je springdag, draag;

  • Thermo ondergoed
  • Dikke trui
  • Windbreaker
  • Warme sokken
  • Dunne handschoenen
  • Buff
TIP: DRAAG EEN BUFF

Een buff is een kledingstuk dat de meeste mensen niet standaard in huis hebben, maar wat wel erg prettig is om te dragen tijdens je sprong. Vaak is je nek niet beschermd tegen de wind door je trui of jas. Veel springers dragen dan ook een buff om hun nek warm te houden.

In onze winkel en webshop verkopen wij onze eigen buff. Mocht je dus nog een leuk cadeau zoeken of op de dag zelf er nog een willen halen dan kan dat.

MEER TIPS

Veel springers vragen zich af of een hoodie dragen ook kan. En het antwoord is; ja! Een hoodie dragen tijdens je Tandemskydive is helemaal prima. Vaak krijgen we de vraag of de capuchon dan niet in de weg zit, maar dit is niet het geval.

Het voelt natuurlijk heel tegenstrijdig om dunne handschoenen aan te trekken tegen de kou, maar onze ervaring leert dat je dikke handschoenen vaak verliest tijdens het springen. En dunne handschoenen werken prima tegen de ‘windchill’ en dat maakt het grote verschil.

Afgebeeld: onze eigen ADRENALINE hoodie, nu in de aanbieding in de webshop.

CONCLUSIE

Je kunt gewoon de allermooiste tandem parachutesprong maken als het buiten koud is. Je sprong is wel een stuk comfortabeler als je je goed kleedt (meerdere lagen, dikke sokken en een windbreaker aantrekken) en je dunne handschoenen en een buff draagt.

Meteen boeken dus!