heb je vragen?

Gelukkig hebben we antwoorden

Uit een vliegtuig springen is iets ontzettend bijzonders. Het is dan ook heel normaal om vragen te hebben. De meeste vragen zijn gelukkig al gesteld en beantwoord.

Op deze pagina hebben we de meest voorkomende vragen voor je verzameld. De vragen zijn per onderwerp ingedeeld, als je je vraag niet meteen ziet staan bij het onderwerp waar je ‘m zou verwachten; kijk dan of de vraag niet ergens anders beantwoord wordt.

Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben, bel ons dan tijdens kantooruren op +31 (0)222 311464.

Zoeken

Corona FAQ

  • Welke evenementen voor sportspringers zijn opgeschort?

    De volgende evenementen voor gebrevetteerde/ sportspringers zijn voor dit jaar opgeschort: 

    • Easter Boogie (nieuwe datum: 2-5 April 2021)
    • Kingsday Boogie / WS Noobfest (nieuwe datum: 23-27 April 2021)
    • Kickstart Camp nr. 4.0 (nieuwe datum: 22-24 Mei 2021)

    Bij vragen: neem contact met administratie@paracentrumtexel.nl.

Algemeen

  • Wat is het maximum gewicht voor een tandem skydive?

    Tot en met 100 kg. zijn er bij Paracentrum Texel geen gewicht beperkingen voor het maken van een tandem parachutesprong. En mensen die zwaarder dan 100 kilo zijn -maar niet zwaarder dan 115 kilo- kunnen vaak ook springen. We meten het gewicht overigens inclusief kleding en schoenen (omdat je daarin ook springt).

    Het parachute springen met mensen tussen de 100 kg. en 115 kg. lukt echter niet altijd. De omstandigheden moeten dan wel optimaal zijn en je lichaam moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

    • Het moet op de springdag precies goed waaien. Niet te hard, niet te zacht en niet uit een bepaalde windrichting.
    • De springer moet genoeg spiermassa in zijn of haar benen hebben. Bij mensen met grote bovenbenen met weinig spieren kan het erg zeer doen om in het harnas te hangen.
    • De spinger moet (net als alle andere springers) gedurende 10 seconden zijn of haar benen op kunnen tillen tot een hoek van 90 graden. Dit om veilig te kunnen landen.
    • Op de springdag moet er een instructeur  aanwezig zijn die de extra fysieke belasting met zich mee brengt aan- wil en kan.

    Je kunt als je denkt aan bovenstaande fysieke eisen te voldoen kun je dus gewoon een boeking maken!

    LET OP:
    Weet dan wel dat er echt een redelijke kans bestaat dat je sprong toch niet door kan gaan. Bijvoorbeeld als de weer omstandigheden het niet toelaten. 

    In dat geval kun je het op een ander moment nog eens proberen òf een refund krijgen. Geen garantie dus dat het lukt… maar wel een heel goede kans!

    MEER INFO:
    We hebben een heel artikel geschreven over dit onderwerp: die vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/parachutespringen-skydiven-zwaarder-dan-100-kilo

  • Kan ik een bril of contact lezen dragen tijdens parachutespringen ?

    Ja dat kan! Een aantal van onze parachute springers en tandem instructeurs bij Paracentrum Texel dragen zelf ook lenzen of een bril. Als je een tandem skydive bij ons maakt dan voorziet je instructeur je in het vliegtuig namelijk van een speciale springbril (een z.g.n. goggle). Als je contact lenzen draagt (harde of zachte maakt geen verschil) dan blijven die in principe gewoon zitten, ook tijdens de vrije val. 

    Voor bril dragers hebben we extra grote springbrillen; die passen over je bril heen.

    LET OP:
    Het kan in theorie wel voorkomen dat de springbril losraakt; in dat scenario ben je een bril of  contactlenzen waarschijnlijk wel kwijt. 
    Het dragen van een bril of lenzen is dus wel op eigen risico.

    Praktisch gezien komt het eigenlijk nooit voor dat iemand een bril of lens verliest tijdens het parachutespringen maar we kunnen het helaas niet garanderen. 

    MEER INFO:
    We hebben een speciaal artikel over deze vraag geschreven: www.paracentrumtexel.nl/kun-je-skydiven-met-een-bril-of-met-lenzen

  • Kun je parachute springen als je hoogtevrees hebt?

    Hoogtevrees wordt vaak genoemd als reden om niet te hoeven of willen parachutespringen, maar deze vlieger gaat gelukkig niet op!

    Doordat je geen contact met de grond hebt en je referentiekader door de hoogte anders is, heb je tijdens de vlucht omhoog en tijdens de skydive geen last van hoogtevrees.

    Dus (tandem) parachute springen is de ultieme mogelijkheid om ook eens iets stoers in de lucht te doen zélfs als je hoogtevrees hebt!

  • Met welke weer kun je parachute springen?

    Om veilig te kunnen (tandem) parachutespringen zijn bepaalde weer condities nodig. Kort gezegd: het mag niet te hard waaien (duimregel: net iets minder hard dan de parachute voorwaarts vliegt) en er mogen niet te veel wolken zijn (vooral niet relatief laag bij de grond).

    De beperkende voorwaarden voor het maken van een tandem parachute sprong zijn overigens wel anders dan voor leerlingen die hun eerste sprong(en) maken. Voor leerlingen gelden andere maximale waarden, afhankelijk van in welke fase van de opleiding de leerling zich bevindt. Leerlingen springen met minder wind dan (extreem) ervaren tandem instructeurs.

    Mocht je twijfelen of het weer goed genoeg is om een Tandemskydive te maken, bel Paracentrum Texel dan op +31 (0)222311464.

  • Is (tandem) parachutespringen gevaarlijk?

    Het maken van een Tandem parachute sprong, ook wel Tandemskydive genoemd, is niet gevaarlijk. De autorit naar het vliegveld is vele malen gevaarlijker.

  • Wat is de mooiste tijd van het jaar om te parachutespringen?

    Er is niet echt een mooiste tijd om te parachutespringen. Een parachutesprong (ook wel: skydive) is een onvergetelijke ervaring en altijd weer anders.

    Je kunt springen met een strak blauwe hemel en 20 graden, maar ook met -5 graden boven een besneeuwd Texel. Soms hangen er velden met hoge wolkentorens boven de Noordzee, dan weer schijnt de opkomende zon van onderen tegen een dun laagje hoge sluierbewolking. Het is maar net wat je mooi vindt.

    Wel is in het zomerseizoen de temperatuur op hoogte iets aangenamer (al merken de meeste mensen die voor het eerst een (tandem) parachutesprong maken daar niet zoveel van).

  • Heb je een medische verklaring nodig voor een Tandem skydive?

    Nee, niet voor een Tandem parachutesprong.

    Een medische verklaring is alleen nodig voor springers die zelfstandig (dus zonder dat ze aan een instructeur vast zitten) een parachutesprong maken totdat ze hun B-brevet hebben behaald.

    MEER INFO:
    Lees meer over onze opleidingen op deze pagina: www.paracentrumtexel.nl/leren-parachutespringen

  • Is Paracentrum Texel aangesloten bij een landelijke branche organisatie?

    Paracentrum Texel is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

    Al onze instructeurs en valschermtechnici beschikken over bevoegdheden en diploma’s die door de KNVvL zijn afgegeven. De meeste instructeurs beschikken bovendien ook over licenties van buitenlandse organisaties zoals de Amerikaanse USPA.

    Onze Dropzones –Paracentrum Texel is onderdeel van een groep van (luchtvaart)bedrijven waaronder ook Skydive Zeeland, Skydive Ameland en Tessel Air toe behoren- zijn in Nederland als enige voorzien van alle licenties om legaal commerciële parachutesprongen uit te voeren,.

    Wij beschikken dan ook over de cruciale (en verplichte) part SPO erkenning. Daaruit blijkt onder andere dat we veilig en professioneel werken.

  • Wat voor weer wordt het op mijn parachute spring dag?

    Dat is altijd een heel erg lastige vraag. Precies het weer voorspellen is simpelweg nog niet heel goed mogelijk. Vooral niet als we verder dan een paar dagen vooruit proberen te kijken.

    Gelukkig hebben we wél vaak een aardig goed idee van wat we ongeveer kunnen verwachten. Daarvoor maken we gebruik van dezelfde informatie bronnen als veel mensen die niet vliegen en/of springen. Zie de links hieronder om die websites zelf te openen.

    Als je ons belt met de vraag hoe het weer zal zijn dan kijken we zelf ook naar deze websites.

    Omdat Paracentrum Texel natuurlijk op een eiland is gevestigd is het weer vaak wat extra lastig te bepalen. Op de Waddeneilanden kan het weer heel snel omslaan en daardoor extra lastig te voorspellen zijn.

    Een dag van te voren is aan het einde van de middag vaak redelijk goed in te schatten of we de volgende dag kunnen springen. Maar echt zeker weten doen we het pas net voordat we het vliegtuig in stappen.

    Windfinder.com  |  Buienradar.nl  |  Yr.no

  • Mag mijn hond mee het terrein op?
    Honden zijn op het terrein van Paracentrum Texel en Tessel Air van harte welkom. Er zijn drinkwater bakken aanwezig voor op warme dagen.Een paar voor de hand liggende huisregels:
    • De hond moet altijd aangelijnd zijn (geen uitzonderingen)
    • De hond moet altijd onder directe begeleiding van een baasje zijn (iemand moet de riem altijd vasthouden).
    • Eventuele ongelukjes moet je zelf opruimen

Reserveren / boeken

  • Hoe ontvang ik mijn betaalbewijs?

    Als je bij ons een online boeking maakt ontvang je binnen een paar minuten na het afronden van je bestelling een factuur per e-mail en een bevestiging e-mail met belangrijke informatie.

  • Kan ik een tandemsprong of cursus cadeau geven?

    Absoluut! Je kunt een reservering maken op naam van de persoon die je de tandemsprong graag cadeau wilt geven. Je kunt je eigen contact gegevens invullen zodat het een verassing blijft. 

    De eigenrisicoverklaring of elektronische waiver kan de persoon dan op de dag van de sprong zelf ondertekenen. 

  • Kan ik een reservering maken zonder datum?

    Dat kan zeker! Via onze website kun je een boeking maken voor een sprong. Hier mag je dan een datum voor uit kiezen. Zodra je dit gedaan hebt, zoek je contact met ons. Dan kunnen wij deze boeking dan voor je ‘in limbo’ zetten. Dit betekent dat je boeking dan zonder datum in het systeem staat. 

  • Mijn boeking staat in limbo, wat nu?

    Als je een boeking zonder datum hebt (de sprong staat zoals wij dat noemen; ‘in Limbo’), bijvoorbeeld omdat je sprong niet door kon gaan vanwege slecht weer of vanwege Corona maatregelen, dan boek je die in via het omboek formulier. Het omboek formulier vind je op deze pagina: www.paracentrumtexel.nl/tandemsprong-opnieuw-inplannen-omboeken/

  • Hoe verzet ik mijn sprong?

    Als je al een boeking hebt gemaakt, en dus een spring datum bij ons hebt vastgelegd kun je via het omboeking formulier de datum van je springdag wijzigen. Het formulier vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/tandemsprong-opnieuw-inplannen-omboeken/ 

  • Hoe vaak mag ik mijn sprong verzetten?

    Je mag zo vaak je wilt je reservering verzetten! Dat is voor ons geen enkel probleem. Let er wel op dat een gereserveerde sprong binnen twee jaar versprongen moet worden / dat een boeking twee jaar geldig is.

  • Wat is een (elecktronische) waiver?

    De eigen risico verklaring wordt ook wel waiver genoemd. Dit is een korte, bondige juridische overeenkomst waarin de springer aangeeft dat deze alle mogelijke risico's bij die bij parachutespringen horen begrijpt en aanvaardt. Zonder een getekend waiver / eigen risico verklaring kunnen we je niet mee de lucht in nemen.

  • Ik wil of kan niet meer springen, wat nu?

    Dit vinden we altijd heel erg jammer. Je hebt immers niet voor niets een belevenis geboekt die je de rest van je leven bij blijft. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer wil, kan, of mag springen.

    Als het om de locatie gaat dan kunnen we de sprong omzetten naar een van onze andere Paracentra op Zeeland of Ameland.

    Ook kan de boeking omgezet worden naar een rondvlucht of rondvluchtspeciaal op Texel ter waarde van het betaalde bedrag.

    Als laatste optie kan de sprong door iemand anders gemaakt worden. De tandemsprongen worden wel op naam geboekt maar zijn niet naamsgebonden. Je kan dus iemand anders op je boekingsnummer laten springen.

    Dit kan door de sprong weg te geven of door te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Wij stellen het wel op prijs als je de gegevens van de nieuwe persoon even doorgeeft om misverstanden te voorkomen.

  • Hoe maak ik een reservering met mijn cadeaubon?

    Op de cadeaubon staat een cadeaubon code vermeld. Als je deze code invult tijdens het maken van je online boeking dan wordt het bedrag dat de cadeaubon vertegenwoordigd in mindering gebracht.

Kortingen en acties

    Vouchers en tegoedbonnen

      Fysieke cadeaubonnen

      • Hoe ontvang ik de cadeaubon/giftbox?

        Je ontvangt je cadeaubon en/of giftbox via de post. Iedere maandag en donderdag versturen wij de pakktjes via PostNL. 

      • Hoe koop ik een cadeaubon of giftbox?

        Een cadeaubon of giftbox kun je bestellen via onze website. 

      • Hoe maak ik een reservering met een cadeaubon?

        Op de cadeaubon staat een cadeaubon code vermeld. Als je deze code invult tijdens het maken van je online boeking dan wordt het bedrag dat de cadeaubon vertegenwoordigd in mindering gebracht.

      • Welke maten hebben jullie van de ADRENALINE hoodie?

        De ADRENALINE Hoodie is te bestellen in de maten S, M, L, XL en XXL. 

      • Hoelang is een cadeaubon geldig?

        Zowel een tandemsprongboeking als een cadeaubon zijn twee jaar geldig. (Controleer bij het kopje 'Corona' of hier wijzigingen in zijn aangebracht)

      • Ik heb een cadeaubon gekregen, maar wil niet springen. Wat nu?

        Dit vinden we altijd heel erg jammer. Je hebt immers niet voor niets een belevenis geboekt die je de rest van je leven bij blijft. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer wil, kan, of mag springen.

        Als het om de locatie gaat dan kunnen we de sprong omzetten naar een van onze andere Paracentra op Zeeland of Ameland.

        Ook kan de boeking omgezet worden naar een rondvlucht of rondvluchtspeciaal op Texel ter waarde van het betaalde bedrag.

        Als laatste optie kan de sprong door iemand anders gemaakt worden. De tandemsprongen worden wel op naam geboekt maar zijn niet naamsgebonden. Je kan dus iemand anders op je boekingsnummer laten springen.

        Dit kan door de sprong weg te geven of door te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Wij stellen het wel op prijs als je de gegevens van de nieuwe persoon even doorgeeft om misverstanden te voorkomen.

      • Mijn cadeaubon is verlopen. Kan ik deze nog wel gebruiken?

        Dit vinden we altijd ontzettend jammer en vervelend. Neem telefonisch contact met ons op om te kijken of we je alsnog kunnen helpen.

      • Kan de ontvanger van mijn cadeaubon zelf het Foto/Video pakket ter plaatse erbij bestellen?

        New FAQ : Answer

      Digitale cadeaubonnen

      • Hoelang is een cadeaubon geldig?

        Zowel een tandemsprongboeking als een cadeaubon zijn twee jaar geldig. (Kijk bij 'Corona' voor mogelijke wijzingen)

      Locatie

      • Wat is het adres van Paracentrum Texel?

        Paracentrum Texel BV
        Postweg 128
        1795 JS De Cocksdorp, Texel

        Tel: +31(0) 222 311464
        Fax:+31(0)222 311414

        info@paracentrumtexel.nl

      • Hoe kom ik op Texel?

        De boot vertrekt vanaf half acht elk uur op het halve uur, dus om 7:30, 8:30, 9:30, 10:30 etc.

        In het hoogseizoen en in de weekenden zijn er extra afvaarten op het hele uur. Voor meer informatie zie www.teso.nl.

      • Hoe kom ik vanaf de boot naar de dropzone?

        Met de auto:

        In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

        Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

        Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

         

        Met het openbaar vervoer:

        Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

        De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

        De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

      • Wat kan ik op het vliegveld nog meer doen?

        Op 'Texel International Airport' is van alles te zien en te beleven.

        TesselAir

         

        Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

         

        Restaurant De Vlijt

        • Ontbijt, lunch, koffie en gebak, snacks
        • Groot buiten en binnen -terras
        • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
        • Groot springkussen voor kinderen
        • www.devlijttexel.nl

         

        Hotel De Vlijt Texel

         

        Zweefvliegclub Texel

      • Welke accommodatie raden jullie aan?

        Op Texel zijn 7 dorpen en een groot buitengebied met vele overnachtingsmogelijkheden voor elk budget. Het vliegveld is altijd in de buurt, dus kies een accommodatie waar het leuk vertoeven is en kom op de afgesproken dag naar het Paracentrum voor de sprong.

        VVV Texel kan het best informatie geven over de beschikbaarheid.

        Op het vliegveld is ook een hotel gevestigd: De Vlijt. Dichterbij kan natuurlijk niet.

        Aan onze cursisten raden we Hotel de Kievit aan, "The home of the skydivers". 

        Ook Eilandhotel...

      • Kan ik bij en vliegveld een fiets of auto huren?

        Het restaurant verhuurt ook fietsen. Auto's niet.

      • Kan ik mijn electrische fiets of auto opladen bij het vliegveld?

        Je kunt bij het restaurant een elektrische fiets opladen. Auto's (nog) niet.

      Medisch

      • Kan ik springen als ik zwanger ben?

        In theorie is het mogelijk. Maar we doen dat eigenlijk liever niet.

      • Kan ik springen als ik een schouderblessure heb of heb gehad?

        Als je een tandemsprong wilt maken en je arm is in het verleden (gemakkelijk) uit de kom geschoten dan moet je ons dit van te voren melden. Dat kan bij de balie als we je gegevens doornemen.

        Het kan zijn dat je arm zo gemakkelijk uit de kom komt dat je een andere houding in de lucht moet aannemen met je armen of dat we je een speciale brace aanmeten.

        Als je een cursus wilt volgen waarbij je zelfstandige vrije val sprongen zult maken (AFF / TJE) dan moeten we goed kijken of je wel kunt springen met deze medische conditie. Mocht je hierover twijfelen neem dan contact op met de Chef Instructeur (contactformulier) .

      • Heb ik een medische verklaring nodig om te mogen springen?

        Als je een Tandemsprong wilt maken heb je geen medische verklaring nodig. Die heb je wèl nodig als je een parachute spring cursus wilt volgen.

      • Kan ik springen als ik blind ben?

        Jazeker! Geef wel duidelijk aan bij het inschrijven aan onze balie dat je een beperking hebt aan je zichtvermogen. Onze instructeurs kunnen daar dan rekening mee houden.

        Bij de landing zal de instructeur je dan bijvoorbeeld duidelijk aangeven wanneer je je benen omhoog moet houden.

      • Kan ik springen als ik doof ben?

        Jazeker! Denk er wel aan dat het belangrijk is dat de instructie van onze instructeurs goed begrepen wordt. Je zou bijvoorbeeld een gebarentaal tolk mee kunnen nemen.

      • Kan ik springen als ik in een rolstoel zit?

        In overleg is een tandemsprong bijna altijd wel mogelijk. Dit soort sprongen moeten we in de regel wel voorbereiden.

        Meestal zorgen we er dan bij de landing voor dat er medewerkers in het landingsgebied klaar staan om de benen van de springer op te vangen bij de landing. Daarvoor moet het weer wel precies goed zijn.

        Het is belangrijk dat we vooraf precies weten wat de beperking exact inhoudt. Neem daarom vooraf contact op met de Chef Instructeur( contactformulier). 

      Burble / Burbleme

      • Wat kun je met de BurbleMe app?

        Met de BurbleMe app kunnen zelfstandig springende parachutisten een heleboel. Een opsomming van de belangrijkste features:

        • Manifesten (in een vlucht / load plaatsen)
        • Geld op account bekijken
        • Transactie historie bekijken / emailen
        • Locatie aan manifest doorgeven 
        • Aan een Load Organiser toestemming geven om zich te laten manifesten
        • Als Load Organiser een groep of team manifesten
        • Logboek functie
        • Spring historie aantonen bij andere Dropzone's die ook met Burble werken
      • Moet ik de BurbleMe app gebruiken?

        Nee, dat hoeft niet. De BurbleMe app maakt het mogelijk dat je veel zelf kùnt, maar niets moet.

        Geen zorgen dus als je telefoon leeg is of als je er gewoon geen zin in hebt.

      • Waar kan ik de BurbleMe app downloaden?

        De BurbleMe app is beschikbaar voor Android en voor iOS.

      • Hoe bewerk ik mijn account online?

        Je kunt je Burble account hier online bewerken: https://burblesoft.com/login/me.

      • Hoe zie ik in welke load ik zit?

        Over de hele Dropzone zijn informatie schermen geplaatst waar je de komende loads op kunt zien. Hier kun je de schermen vinden:

        • In de winkel bij de balie 
        • Onder de trap bij de packers
        • Aan de muur van de hangaar
        • In de blokhut

      Groepen

        Tandem sprong

        • Wat is de minimale leeftijd voor het maken van een Tandem Parachutesprong?

          Er is geen echte ‘harde’ leeftijdgrens voor het maken van een Tandem parachutesprong bij Paracentrum Texel. We hanteren de volgende criteria om te bepalen of we met iemand kunnen- en willen springen:

          Voor de minimale leeftijd:

          • Past de springer fysiek goed in het kinder harnas?
          • Weet de springer wat een Tandemsprong precies is?
          • Wil de springer écht zelf springen?
          • Is een ouder/ gezaghebbende aanwezig om de eigen risico verklaring te ondertekenen? *

          Als grove duimregel kun je er vanuit gaan dat je ongeveer zes jaar tot acht oud moet zijn om te kunnen springen.

          * Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive (door ondertekening van het toestemming formulier minderjarigen) én om voor jou de “eigen risico verklaring” (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

          Het toestemming-formulier voor minderjarige springers vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/minderjarige-verklaring

        • Van hoe hoog spring je met een Tandem Skydive?

          Bij Paracentrum Texel kun je voor het maken van een Tandem Parachutesprong (skydive) kiezen uit 3 verschillende hoogtes: 7000′, 9000′ en 13000′.

          7000′ (voet)

          • Low Altitude Tandem Skydive
          • Vrije val van +/- 10 seconden
          • Vrije val van 7000′ tot 5000′
          • Parachutevlucht vanaf 5000′
          • 7000′ = 2133 meter
          • Goedkoopste optie

          9000′ (voet)

          • Standaard Tandem Skydive
          • Vrije val van +/- 30 seconden
          • Vrije val van 9000′ tot 5000′
          • Parachutevlucht vanaf 5000′
          • 7000′ = 2743 meter

          13000′ (voet)

          • Extreme Tandem Skydive
          • Vrije val van +/- 60 seconden
          • Vrije val van 13000′ tot 5000′
          • Parachutevlucht vanaf 5000′
          • 13000′ = 3962 meter
          • Hoger kan/ mag alleen met zuurstof maskers
        • Hoe lang duurt de vrije val bij tandem parachutespringen?

          De vrije val duur hangt af van de afspringhoogte. Bij Paracentrum Texel kun je voor het maken van een Tandem Parachutesprong (skydive) kiezen uit 3 verschillende hoogtes: 7000′, 9000′ en 13000′.

          Wanneer je de Low Altitude tandemsprong maakt dat duurt de vrije val circa 10 seconden, bij de standaard tandemsprong van 9.000 voet dan is de vrije val tijd circa 30 seconden, bij een sprong vanaf 13.000 voet verdubbeld de vrije val tijd naar 60 (!) seconden.

          7000′ (voet)

          • Low Altitude Tandem Skydive
          • Vrije val van +/- 10 seconden
          • Vrije val van 7000′ tot 5000′
          • Parachutevlucht vanaf 5000′
          • 7000′ = 2133 meter
          • Goedkoopste optie

          9000′ (voet)

          • Standaard Tandem Skydive
          • Vrije val van +/- 30 seconden
          • Vrije val van 9000′ tot 5000′
          • Parachutevlucht vanaf 5000′
          • 9000′ = 2743 meter

          13000′ (voet)

          • Extreme Tandem Skydive
          • Vrije val van +/- 60 seconden
          • Vrije val van 13000′ tot 5000′
          • Parachutevlucht vanaf 5000′
          • 13000′ = 3962 meter
          • Hoger kan/ mag alleen met zuurstof maskers
        • Mag je zelf de parachute sturen bij het tandem skydiven?

          Jazeker! In overleg met de instructeur is het bijna altijd mogelijk de parachute zelf te besturen. Als je instructeur het je niet zelf aanbiedt: vraag er dan om (vinden wij ook leuk!).

        • Wat is maximale leeftijd voor het maken van een tandem skydive?

          Er is geen echte ‘harde’ leeftijdgrens voor het maken van een Tandem parachutesprong bij Paracentrum Texel. 

          Voor de maximale leeftijd:

          • Kan de springer zijn/haar benen goed omhoog houden voor de landing ?
          • Kan de springer tegen een (klein) stootje?

          Als grove duimregel kun je er vanuit gaan dat je kunt springen tot aan het moment dat je een rollator nodig hebt om zelfstandig te kunnen lopen.

          Bij twijfel (over gezondheids redenen) of je een tandem skydive kunt maken; raadpleeg je eigen (huis)arts.

        • Wat moet ik meenemen om te tandem parachutespringen?

          Als je 18 jaar of ouder bent: helemaal niets (behalve misschien familie, vrienden, een goed humeur en mooi weer).

          Als je minderjarig bent zul je een van je ouders (of iemand anders die ouderlijk gezag over je heeft) mee moeten nemen. Dit om toestemming te geven aan ons om je mee te nemen tijdens een Tandemskydive en om voor jou de "eigen risico verklaring" (ook wel waiver genoemd) te tekenen.

          Het toestemming-formulier voor minderjarige springers vind je hier: www.paracentrumtexel.nl/minderjarige-verklaring

        • Waar laat ik mijn spullen als ik aan het parachute springen ben?

          Tandem passagiers kunnen bij Paracentrum Texel gebruik maken van kluisjes. Je kunt bij deze kluisjes zelf een pincode instellen waarmee je het kluisje na je sprong weer kunt openen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventueel verliezen van een sleutel.

        • Kun je wel ademen in vrije val bij het parachutespringen?

          Je kunt gewoon ademen bij het (tandem) parachutespringen. Al komt het af en toe wel eens voor dat mensen tijdens de vrije val ervaren dat ademen lastiger gaat. Dit kan onder andere door de spanning komen.

          Alleen als je een speciale High Altitude sprong maakt is de lucht te ijl (te weinig zuurstof) om normaal te ademen. Bij dat soort sprongen worden speciale zuurstof maskers gedragen. Eigenlijk worden dit soort sprongen alleen door militairen met speciale training gemaakt of tijdens (stunt) opnames voor film en t.v.

        • Is de lucht niet heel koud als je gaat parachutespringen?

          De atmosfeer / lucht wordt elke duizend voet boven zeeniveau gemiddeld 2 graden Celcius kouder. Het is op de afspring hoogte dan ook zo'n 15 tot 20 graden Celsius kouder dan op de grond.

          Deze koude lucht voel je pas als de deur van het vliegtuig open is. Dus op de afspringhoogte.

          En als de deur eenmaal opengaat maken de meeste mensen zich drukker over andere dingen dan over de temperatuur..

        • Hoe snel val je als je parachute springt ?

          Bij het maken van een (tandem) skydive ervaar je eerst de vrije val voordat je parachute opent. Nadat je je eindsnelheid hebt bereikt (terminal velocity) is je val snelheid ongeveer 180 tot 220 km/uur

          Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd: www.youtube.com/watch?v=pr78Db9qqeI.

        • Ga je omhoog als de tandem parachute open gaat?

          Nee. Dit lijkt op de videobeelden wel zo te zijn, maar dat komt omdat de videoman tijdens de opening van de tandem door blijft vallen.

          Relatief ten opzichte van de videoman gaat de tandem dus naar boven het beeld uit. In werkelijkheid gaat de tandem nog steeds met zo'n 15km/uur naar beneden.

        • Hoe lang duurt het vliegen onder de parachute?

          Je vliegt zo’n 4 tot 5 minuten onder de parachute als je een tandem skydive maakt. De parachute opent op circa 5000 ft (1524 meter) en daarna vliegt je tandem instructeur je naar het landingsgebied. Bij Paracentrum Texel landen we voor de hangaar bij het toeschouwers gedeelte.

        • Hoe hard of zacht is de landing bij Tandem parachute springen?

          De parachute wordt bij de landing 'afgeremd' (flare) waardoor de landing bijna altijd erg zacht is. Het is wel van belang dat je tandem passagier goed (hoek van 90 graden) zijn/ haar benen optilt bij de landing.

        • Wat voor opleiding en ervaring hebben de instructeurs / Tandemmasters?

          Voordat een springer mag deelnemen aan de Tandem master, ook wel Tandem instructeur -opleiding moet deze minimaal 1000 (!) parachute sprongen hebben gemaakt.

          Dat is echter pas het begin. Eerst zal een springer de opleiding tot Hulp Instructeur (HI) moeten volgen en daarna de opleiding tot Tandem Instructeur (TI). Je kunt je voorstellen dat dit pittige opleidingen zijn.

          Het aantal sprongen van de Tandemmasters / Tandeminstructeurs van Paracentrum Texel varieert tussen de 5.000 en 20.000 sprongen.

        • Wat voor kleren en schoenen moet je dragen bij het tandem skydive ?

          Kleding waarin je je normaal kunt bewegen is prima om een (tandem) skydive in te maken. Jurken en rokken zijn wel iets minder praktisch. Je springt bij Paracentrum Texel (sinds de Corona maatregelen) niet meer in een jumpsuit maar in je eigen kleren.

          Dezelfde denkwijze gaat ook voor je schoeisel. Schoenen waar je je normaal in kunt bewegen zijn dus goed. Stiletto hakken, spitzen en badslippers zijn minder geschikt. Sportieve schoenen met een platte zool voldoen prima om mee te parachutespringen.

        • Moet ik een cursus volgen als ik een tandemsprong wil maken?

          Nee, je hoeft niet eerst een opleiding of cursus te volgen voor een Tandem parachutesprong (dit is alleen nodig voor opleiding sprongen zoals FJC en AFF). Je krijgt van ons enkel een korte en eenvoudige instructie. Dit heeft twee redenen:

          1. zodat je weet wat je precies te wachten staat
          2. zodat je goed begrijpt wat we tijdens de vlucht en tijdens de sprong van je verwachten

        Foto / Video reportage

        • Wat is een Foto & Video reportage bij een Tandem Skydive?

          Als je de optionele Foto & Video reportage bij een tandem parachutesprong boekt dan springt een van onze cameraspringers samen met jou en je Tandem instructeur uit het vliegtuig.

          De cameraspringer maakt zowel foto’s als video beelden, ook tijdens je sprong in de vrije val!

          De cameraman of -vrouw documenteert de hele sprong. Vanaf het moment dat je naar het vliegtuig toe gaat, in de vrije val, en weer bij de landing. Alleen de periode dat je onder de parachute vliegt wordt niet opgenomen.

          De beelden (3 verschillende video edits en een heleboel foto’s) ontvang je na een paar uur via een link per mail. Die kun je dan online bekijken en downloaden. Natuurlijk mag je de beelden ook verspreiden via Youtube, Facebook, Instagram, etc.

          VOORBEELD:
          Een van onze cameraspringers is op video vastgelegd tijdens zijn werkzaamheden, als je onderstaande video bekijkt weet je precies hoe het in zijn werk gaat: https://youtu.be/np6TLyxMViQ?t=10 

        • Nemen veel springers een Foto & Video pakket?

          Ja, verreweg de meeste tandemspringers kiezen er voor om de ervaring van hun leven vast te laten leggen op bewegend én stilstaand beeld. 

        • Hoe krijg ik de beelden mee naar huis?

          Na de landing worden je beelden meteen verwerkt, je ontvangt zodra de edit gereed zijn per email een link naar:

          • een video edit van de vrije val
          • een video edit van de héle ervaring van begin tot einde
          • een video edit om via Instragram of Facebook te delen
          • alle foto's van de hele ervaring

          Je kunt je de beelden meteen bekijken en/ of downloaden (je beelden blijven 30 dagen bewaard op deze pagina: niet vergeten om ze voor die tijd te downloaden dus!). 

        • Hoelang duurt het voordat de beelden klaar zijn?

          Meestal duurt het tussen de 1,5 en 5 uren voordat je beelden ge-edit en geüpload zijn en je ze kunt bekijken via de link die je per e-mail dan hebt ontvangen. 

          Check ook je spam-folder, soms belandt onze e-mail bij de ongewenste e-mail namelijk.

          Pas als je de volgende dag rond 12:00 uur je beelden niet hebt ontvangen kan er iets 'mis zijn'. Als het op je springdag namelijk heel erg druk is geweest dan kan het zijn dat je de link pas de volgende ochtend ontvangt. Al komt dit niet vaak voor.

          OPTIONEEL
          Als je de Revl app hebt gedownload en daar je e-mail adres in de instellingen hebt ingevoerd verschijnen daar je beelden op dat moment ook.

          Download hier de Revl Experiences app:

        • Kunnen tandem passagiers 1 Foto & Video reportage delen?

          Op de grond, voordat we in het vliegtuig stappen en in het vliegtuig zelf lukt het de camera springers vaak om eventuele andere mensen uit je groep ook vast te leggen.

          Zodra je het vliegtuig verlaat springt de cameraspringer met je mee en worden er alleen beelden van jou gemaakt. 

        • Mag ik mijn eigen camera of GoPro mee de lucht in nemen?

          Helaas mag dit niet (van de overheid) omwille van de veiligheid.

          Voordat je een camera mee mag nemen tijdens een parachute sprong moet je minimaal 200 formatie sprongen hebben gemaakt en je B-brevet hebben.

          Het is voor veel sportspringers dan ook een echte mijlpaal als je voor het eerst met je eigen Go-Pro mag springen.

        • Welke ervaring moeten springers hebben om met een camera te mogen springen?

          Sportspringers die graag van springen hun werk willen maken beginnen vaak als cameraman of -vrouw. 

          Je moet minimaal 200 (formatie) sprongen hebben gemaakt en in het bezig zijn van een B-brevet.

          Als je die vereisten hebt behaald heb je ook nog een boel ervaring nodig. We verwachten natuurlijk van onze camera springers dat ze consistent hoogwaardige beelden kunnen schieten.

          Bekijk hier de bepalingen van de KNVvL.

        Opleidingen algemeen

        • Wat zijn de verschillen tussen de opleidingen?

          De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

          De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

          De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

          De MSQ (Military SQuare) leert je hoe je springt met een 'square' (ofwel een matrasparachute). Deze parachute wordt gebruikt door speciale eenheden van defensie. Met deze cursus maak je 5 static line sprongen van 3500 ft. 

        • Wat moet je meenemen naar de eerste cursusdag?

          Op je eerste cursus dag neem je mee:

          • Je medische verklaring *
          • Een pasfoto
          • Indien van toepassing: je voucher
          • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
          • Sportieve kleding
          • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
          • Voldoende water
          • Zonnebrand créme

          * De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

          MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

        • Wat kan ik doen om me goed voor te bereiden?

          Een goede voorbereiding is het halve werk.

          • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
          • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
          • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

          Als je echt grondig te werk wilt gaan:
          Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

          Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

          Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

          Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

        • Is een medische verklaring echt nodig?

          Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

          De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier.

          Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

          Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

          Let op:
          De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

          Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

          MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

        • Hoe zit het met minimale en maximale leeftijd?

          Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

          Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

          Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

        • Wat is ik niet alle sprongen kan maken in een keer?

          Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

          Let wel op de volgende regels:

          • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
          • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
          • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

          Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

          Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

        • Hoe lang is mijn springverzekering geldig?

          Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

          Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

          Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

          PARACHUTE.NL KNVVL.NL

        • Wat als er slecht weer is voorspeld op mijn cursusdag(en)?

          Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

          Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

          Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

          Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

          Let wel op de volgende regels:

          • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
          • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
          • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.
        • Hoe kom ik aan een 'medische verklaring parachutespringen' ?

          De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag. Als je huisarts de verklaring voor je in wil vullen download en print dan het formulier hieronder.

          Castelijns Medical: keuringen voor parachutisten

          Niet alle huisartsen zijn echter nog bereid om deze in te vullen. In die gevallen bevelen we dokter Bas Castelijns aan die gespecialiseerd is in het uitvoeren van deze keuring. Zie : www.castelijns-medical.nl.

          Let op:
          De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

          Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

          MEDISCHE VERKLARING DOWNLOADEN

        AFF (Accelerated Free Fall)

        • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je AFF?

          Als je geslaagd bent voor je AFF cursus mag je zelfstandig parachutespringen onder leiding en verantwoordelijkheid van een instructeur.

          Officieel is je status dan niet meer 'AFF-student' maar 'AFF gegradueerd'. Je mag dan al wel helemaal alleen het vliegtuig verlaten en dus echt solo springen. 

          Eigenlijk begint daar dan je spring carrière pas echt want tijdens die eerste solo sprongen zul je aan je vaardigheden willen werken. 

          Om samen met andere springers te mogen springen moet je bijvoorbeeld eerst je 'one-on-one' instructie sprongen maken. Zo werk je langzaam naar het A-brevet toe en verkrijg je steeds meer vrijheden. Voor je het weet zijn de brevetten B,C en D ook binnen handbereik!

        • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

          De AFF-opleiding neemt 5 dagen in beslag. De grondopleiding begint op zondag om 09.00 uur.

          Op de zondag starten we met de grondopleiding. Je leert alles dat je moet weten voordat je voor het eerst een sprong gaat maken.

          Op de maandag nemen we de 'harnastest' af. Een soort theoretisch examen. Want voordat we voor het eerst met je de lucht in gaan moet je eerst aantonen dat je de kennis écht eigen hebt gemaakt. 

          Nadat je geslaagd bent voor je harnastest beginnen we met het maken van de eerste sprongen. Als het weer meezit dus al op de tweede dag!

          Afhankelijk van het weer duurt de cursus tot en met vrijdag. Totdat we alle zeven AFF sprongen hebben gemaakt en jij je felbegeerde gouden sticker in je logboek mag plakken.

          De cursus blijft een jaar geldig in het geval deze niet binnen een week kan worden afgemaakt. Bijvoorbeeld als we vanwege slecht weer niet alle sprongen hebben kunnen maken.

        • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

          Het is altijd goed een keer de wintunnel in te gaan. De windtunnel simuleert perfect de omgeving waarin in een skydiver zich bevindt. Dit kan je goed voorbereiden op de AFF sprongen.

          Enkele ervaren instructeurs van Paracentrum Texel zijn wekelijks in de windtunnels van Nederland te vinden.

          Nog een betere voorbereiding op de AFF cursus is het maken van een Tandemsprong. Bij de Tandemsprong komen alle elementen van het parachutespringen naar voren en kan de Tandem instructeur je al veel uitleggen en zelf laten ervaren. 

          Zie hieronder linkjes naar de websites van de twee windtunnels in Nederland:

          INDOOR SKYDIVE ROOSENDAAL CITY SKYDIVE UTRECHT

        • Kan ik de AFF opleiding combineren met een vakantie op Texel?

          De AFF-opleiding is perfect te combineren met een vakantie op Texel. Naast het springen is er voldoende tijd om te genieten van ons mooie eiland. Bij mooi weer maken 2 á 3 sprongen op een dag.

          We springen van maandag tot en met vrijdag met AFF-leerlingen en kunnen wanneer nodig dit verlengen tot en met het weekend.

          Het is wel raadzaam om bij mooi weer op de dropzone aanwezig te blijven om de sprongen te kunnen maken.

        FJC (First Jump Course)

        • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je FJC?

          Je mag dan static-line sprongen uitvoeren. Na 5 static-line sprongen ontvang je het static-line brevet. Je moet wel elke 3 maanden een harnastest doen. Heb je langer dan 6 maanden niet gesprongen zal je weer een (gedeeltelijke) grondopleiding moeten volgen.

        • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

          De grondopleiding is zondag en maandag ochtend. Maandag middag wordt er gesprongen.

        • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

          Bij de FJC doe je geen vrije val, de windtunnel heeft dan geen meerwaarde.

        • Kan ik de FJC opleiding combineren met een vakantie op Texel?

          Deze opleiding is goed te combineren met een vakantie. Je kunt er òf een lang weekend van maken òf een hele week aan vastplakken.

        • Hoe reserveer ik de opleiding als ik een voucher elders gekocht heb?

          Als de opleiding bij een ander bedrijf hebt gekocht dan heeft de verkopende partij je als het goed is een email gestuurd met de boekinginstructies, of zelfs met een speciale link naar onze boekingwebsite.

          Mocht je er toch niet uitkomen; bel ons dan op +31 (0)222 311464. 

        TJE (Total Jump Experience)

        • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je TJE?

          Als je de Total Jump Experience succesvol hebt afgerond heb je 5 staticline sprongen gemaakt. Daarmee heb automatisch je staticline brevet verdiend. Met een staticline brevet mag je wereldwijd staticline sprongen maken op dropzones die middels deze techniek parachutesprongen aanbieden.

          Wat de Total Jump Experience opleiding uniek maakt is dat je nadat je de staticline sprongen gemaakt hebt een vrijeval sprong maakt. Als je ervoor kiest om niet een tandemsprong te maken maar de AFF1 sprong dan mag je na het afronden van de opleiding de resterende zes AFF sprongen maken.

        • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

          Dat is sterk afhankelijk van het weer. Beginnende parachutisten maken hun sprongen in ideale weercondities. Het meest belangrijke is dat er niet te veel wind staat.

          Als het weer meewerkt kun je de volledige First Jump Course afronden in vier dagen. We raden wel aan om hier minimaal een week voor uit te trekken, voor het geval we niet alle dagen kunnen springen.

        • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

          Als je van plan bent om te kiezen voor het maken van je eerste AFF sprong (in plaats van een tandemsprong) dan is het absoluut nuttig om eerst in een windtunnel geoefend te hebben. In de windtunnel simuleer je namelijk het vrijeval component.

        • Mag je na de staticline sprongen nu óf een tandemsprong óf een AFF sprong maken?

          Dat klopt. Nadat je het staticline gedeelte hebt afgerond door 5 staticline sprongen te maken (en daarmee je staticline brevet te behalen) mag je een sprong maken waar ook een vrijeval component bijhoort.

          Je mag dan kiezen uit deze twee soorten vrijeval sprongen;

          • AFF 1 sprong:
            Je maakt zelfstandig een echte skydive. Dus eerst circa 60 seconden vrije val en daarna het openen van je parachute (vanaf dit punt bevind je je dan inmiddels op bekend terrein). Je ontvangt dan eerste aanvullende training en tijdens de vrije val wordt je door 2 instructeurs begeleid die met je meespringen. Bekijk de pagina van de AFF opleiding om meer te leren over deze Accelerated Freefall sprong.
          • Tandemsprong:
            Je maakt een sprong vanaf 9000 ft. waarbij je zelf helemaal niets hoeft te doen. Je zit bij de tandemsprong namelijk vastgehaakt aan een instructeur die alles voor je doet. Je hoeft alleen maar te genieten van de vrijeval en van de vlucht onder de parachute. Bekijk de pagina van de tandemsprong om meer te leren over deze soort parachutesprong.
        • Kan ik de TJE opleiding combineren met een vakantie op Texel?

          Jazeker! Op de dagen dat er gesprongen wordt hoef je niet de hele dag op de Dropzone (het paracentrum) te verblijven. Ruimte genoeg dus om ook van het eiland te genieten, vooral als je hebt besloten om een hele week op Texel te verblijven.

        • Hoe reserveer ik de opleiding als ik een voucher elders gekocht heb?

          Als de opleiding bij een ander bedrijf hebt gekocht dan heeft de verkopende partij je als het goed is een email gestuurd met de boekinginstructies, of zelfs met een speciale link naar onze boekingwebsite.

          Mocht je er toch niet uitkomen; bel ons dan op +31 (0)222 311464. 

        MSQ (Military Static Line)

        • Wat mag je wel en niet als je geslaagd bent voor je MSQ?

          Als je geslaagd bent voor de Military Square / Military Static Line opleiding (MSQ) mag je zelfstandig static-line sprongen uitvoeren. Na 5 static-line sprongen ontvang je het namelijk het static-line brevet.

          Je moet wel elke 3 maanden een harnastest doen, net als elke springer die nog niet een B brevet heeft.

          Let wel op: als je langer dan 6 maanden niet gesprongen hebt zul je weer een (gedeeltelijke) grondopleiding moeten volgen.

        • Hoeveel dagen neemt de opleiding in beslag?

          De grondopleiding is zondag en op maandagochtend. Maandag middag begin je met springen en heb je tot vrijdag de tijd om de rest van de sprongen te maken.

        • Is het verstandig om eerst in een wind tunnel te oefenen?

          Bij de MSQ sprongen komt geen vrije-val kijken. De windtunnel heeft voor de Military Square opleiding dan ook geen meerwaarde. In een windtunnel leer je namelijk juist hoe je je in de vrije val moet bewegen.

          Een windtunnel sessie blijft natuurlijk wel ontzettend leuk, dus bij twijfel meteen doen!

        • Kan ik de MSQ opleiding combineren met een vakantie op Texel?

          Deze opleiding is goed te combineren met een vakantie op Texel omdat je een hele week op het eiland bent en niet alle dagen van de ochtend tot avond aan het springen bent.

        • Moet je militair zijn om deze opleiding te volgen?

          Nee je hoeft geen militair te zijn om de Military Square static line opleiding te volgen. Deze opleiding wordt wel veel door militairen gevolgd omdat ze daarmee het recht verdienen om de z.g.n. 'wings' te mogen dragen op hun uniform.

          Burgers zijn dus van harte welkom om deze opleiding te volgen om daarmee hun static line brevet te behalen.